UNG KVARTETTSERIE

Ung kvartettserie er Oslo Quartet Series’ talentutviklingsprogram for unge strykekvartetter. Formålet med programmet er å gi unge talenter innenfor kammermusikk et løft inn i sin profesjonelle karriere gjennom veiledning, konserterfaring og inspirasjon. Slik blir Ung kvartettserie et springbrett for unge stryketalenter, der de gjennom pedagogiske tiltak og praktisk erfaring får et solid utgangspunkt for å lykkes som musikere og strykekvartetter i fremtiden.

Kvartettene i Ung kvartettserie følges opp og undervises gjennom et helt år av programmets kunstneriske leder, Kari Ravnan. I tillegg til dette tilrettelegges det for møter mellom de unge musikerne og mentorer fra de beste norske og internasjonale strykekvartettene i form av mesterklasser og seminarer med undervisning, samspill og personlig kontakt. De unge kvartettene får også veiledning av administrasjonen i praktiske oppgaver som konsertarrangering og søknadsordninger.

Utover undervisning og veiledning tilbys de unge kvartettene relevant arbeidserfaring gjennom Oslo Quartet Series’ arrangementer. Alle kvartettene i Ung kvartettserie får spille på høyt profilerte offentlige konserter i Kvartettserien, i enkelte tilfeller sammen med konsertens internasjonale hovedkvartett. De unge kvartettene for også tilbud om andre oppdrag, som konserter i OQS sessions, huskonserter, lunsjkonserter og samarbeidsprosjekt med blant annet Aulaseriene, Sentralen og Klassisk tirsdag.

«Det er med stor begeistring jeg har kunnet følge med på talentprogrammet Ung kvartettserie. Hele opplegget er glimrende organisert og det er fantastisk hvordan det legges til rette for at de unge ensemblene får arbeide med verdens ledende kvartettmusikere. I tillegg får de unge verdifull erfaring i å opptre og det er blitt et oppsiktsvekkende nivå på det de nå presterer»

— Are Sandbakken, professor i kammermusikk, NMH

Kari Ravnan (cellist i Oslo Filharmonien og professor ved Barratt Due) er kunstnerisk leder for Ung kvartettserie. Oppfølgingen og utvelgelsen av de unge talentene, og utvalget av det kunstneriske programmet som spilles av de unge kvartettene i Kvartettserien, gjøres av Kari Ravnan i tett samarbeid med Kvartettseriens kunstnerisk råd (Laura Custodio Sabas, Berit Cardas og Liv Hilde Klokk-Bryhn) og seksjonsledere ved Norges musikkhøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt.

KvartettLAB oppsto i 2019, og er et prosjekt innenfor Ung kvartettserie som fokuserer på entreprenørskap hos musikerne. Hvordan kan de selv produsere konserter og hvordan kan de selv skape sin egen arbeidsplass? Vi mener det er uunngåelig at unge musikere i dag også tenker som entreprenører og produsenter. KvartettLAB er et kreativt verksted der vi inviterer våre unge talenter til å reflektere rundt, utforske og forme sin kunstneriske identitet som kvartett. Med hovedvekt på utenommusikalske aspekter ved «kvartetteringen», som arrangørrollen, programmering, konseptutvikling, formidling og markedsføring, er dette ment å virke som et godt springbrett ut til den profesjonelle konsertscenen. Prosjektet ender med en konsert der talentene selv har programmert innholdet og står bak alle aspekter ved gjennomføringen av konserten. Slik får kvartettene i Ung kvartettserie mulighet til å være med på å forme innholdet i talentprogrammet!

Ung kvartettserie er en av talent satsingene til Talent Norge. «Ung kvartettserie er et spennende talentprogram, hvor unge musikere i strykekvartetter får verdifull erfaring gjennom å spille på høyt profilerte konserter og mulighet til å arbeide med verdensledende kvartettmestre. Vi er imponerte over deres langsiktige arbeid for å fremme unge strykekvartetter, og gleder oss til følge med på talentene fremover», sa Maria Mediaas Jørstad, tidligere daglig leder i Talent Norge. Les mer om vårt samarbeid ved å klikke her.

«Ung kvartettserie er et spennende talentprogram, hvor unge musikere i strykekvartetter får verdifull erfaring gjennom å spille på høyt profilerte konserter og mulighet til å arbeide med verdensledende kvartettmestre. Vi er imponerte over deres langsiktige arbeid for å fremme unge strykekvartetter, og gleder oss til følge med på talentene fremover

— Maria Mediaas Jørstad, tidligere daglig leder i Talent Norge»

Ung kvartettserie sesong 23/24

  • CODA KVARTETT

    Coda kvartett ble dannet sommeren 2022 ved Norges musikkhøgskole. Kvartetten har Henning Kraggerud som fast professor ved NMH, og har tross sin korte levetid rukket å motta undervisning fra blant annet Quatuor Modigliani, Jacob Shaw og Stefan Plewniak. Coda har allerede spilt flere konserter blant annet ved NMH, i Graz og i Wien, og fremførte julen 2022 Elgars Allegro and Introduction med Oslo symfoniorkester. Kvartetten har planer for en innholdsrik sesong 23/24. Coda kvartett består av Jon Darre, Fanny Hjort, Theodor Normann-Eide og Tara Stranegger.

  • FRAMKVARTETTEN

    Framkvartettens medlemmer har spilt sammen i ulike kammergrupper og på seminarer og sommerskoler ved mange anledninger, og startet opp kvartetten våren 2022. De går alle på Unge Talenter ved Barratt Due Musikkinstitutt. I oktober 2022 deltok kvartetten i Midgardkonkurransen, og i desember samme år på UMM regionalt mesterskap der de spilte Ravel og mottok 1. pris. Samme måned framførte de også Ravel på Sentralen, som ledd i konsertserien “Se opp!”. På UMM nasjonalt mesterskap i januar 2023 mottok kvartetten 2. pris. Framkvartetten har deltatt på mesterklasser med den Italienske bratsjisten Ettore Causa den franske cellisten Francois Kieffer i Quatour Modigliani.

  • KVARTETT MELuDi

    Info kommer…

  • MODE STRYKEKVARTETT

    MODE Strykekvartett ble dannet høsten 2021 og har siden tatt timer med blant andre Bjørg Lewis og Lars Anders Tomter ved Norges Musikkhøgskole. For tiden har de Geir Inge Lotsberg som fast lærer. MODE hadde sin debut som ensemble sommeren 2022 under Fjord Classics-festivalen i Sandefjord, da de fremførte Sebastian Fagerlunds strykekvartett i seks deler. Samme sesong spilte de under Lofoten Internasjonale Pianofestival og Vertavofestivalen i Hokksund. MODE Strykekvartett har flere planer for det nye året, først på programmet står nasjonal finale i Ungdommens Musikkmesterskap i januar 2023. MODE består av Oda Holt Günther og Daniel Goldin på fiolin, Elisabeth Lund Tomter på bratsj og Marcus Michelin på cello.

  • NOVO QUARTET

    For NOVO Quartet har det siden stiftelsen i 2018 vært full fart fremover. Kvartetten sprudler av energi og mot, spontanitet og seriøsitet. De har blant annet vunnet 1. pris og publikumsprisen ved Irene Steels-Wilsing International String Quartet Competition 2023, samt 2. pris hos Oslo Quartet Series’ samarbeidspartner TICC i 2021. NOVO tar nå mastergrad som ensemble i ECMAster, et prestisjefullt program ved NMH, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Andre som har hatt innflytelse på kvartetten er Hatto Beyerle, Valentin Erben, Heime Müller og Den Danske Strygekvartet. Etter fire år fylt med nysgjerrighet og hardt arbeid opplever kvartetten suksess med konserter fra Kina til USA til Grønland. NOVO Quartet består av Kaya Kato Møller, Nikolai Vasili Nedergaard, Daniel Śledziński og Signe Ebstrup Bitsch.

  • KVARTETT SAPHIR

    Kvartett Saphir er en ung og ambisiøs kvartett som har vært med i Ung kvartettserie helt siden 2019. Kvartetten er 1. prisvinnere tre år på rad i Ungdommens musikkmesterskap, og er svært aktive på konsertscener og festivaler i tillegg til oppdrag for næringslivet. De har spilt konserter blant annet i Operaen, Gamle Logen og på Sentralen, og deltatt i en rekke mesterklasser med internasjonale kvartetter. I 2020 spilte kvartetten konserter i Manchester gjennom et kvartettsamarbeid ved Chetham School of Music. Av andre konserter Kvartett Saphir har spilt kan blant annet nevnes sommerkonsert på Ramme gård under Aulaseriene, de har urfremført Øyvind Matres arrangement på «Ja, vi elsker», skrevet spesielt for Kvartett Saphir, spilt konserter for Nordstrand huskonserter, konserter i Narvik i samarbeid med Musikk i Nordland, og mye mer.

  • KVARTETT SOSTENUTO

    Kvartett Sostenuto er alle dyktige solister, men trives aller best i samspill. Trass sin unge alder har kvartetten utviklet en moden klang og en nyansert musikalitet. Kvartetten ble stiftet under koronaåret 2020, som var utfordrende for en nystartet kvartett der alle medlemmene bor i ulike kommuner. Men kvartetten jobber målrettet og motivert med musikken, og har valgt å kalle seg «Sostenuto», som betyr utholdende. Kvartett Sostenuto består av Bjørg Pas, Andreas Alexander Martinsen, Kristin Pas og Frida Rogn. Medlemmene ble kjent gjennom Barratt Dues talentprogram der de får undervisning av Kari Ravnan.

  • ST. CROIX STRYKEKVARTETT

    St. Croix strykekvartett er et allsidig ensemble med iver etter å formidle klassisk musikk til et mangfoldig publikum i utradisjonelle settinger. Strykekvartetten skaper levende musikk i saler og kirker, men også der folk minst venter det; på puben, brygga, i stua di, på senteret og i yogasalen. Kvartetten synes det er spennende å eksperimentere med uttrykk, og formidler alt fra gamle folkesagn i egne arrangementer til rytmisk tango og meditativ renessansemusikk. Høsten 2021 arrangerte kvartetten barneyoga i samarbeid med Fredrikstad kommune og biblioteket i Fredrikstad, og de brenner for å lage unike musikkopplevelser som er tilgjengelig for alle. Med støtte fra Kulturrådet dro St. Croix i 2021 på turne i Rogaland, Oslo og Viken i samspill med pianisten Kristina Socanski. St. Croix Strykekvartett består av Olav Løland, Ingrid Wisur, Anina Radotina og Inga Gorset.

  • ASPIRANT: KVARTETT SOGNARE

    Info kommer…

  • ASPIRANT: VINCCI-KVARTETTEN

    Medlemmene i Vincci-kvartetten går på Majorstuen skole og spiller i Juniorensemblet Barratt Due. Fra høsten 2022 har kvartetten vært fast kammergruppe ved Musikk på Majorstuen skole (M@M) med Katharina Hager Saltnes som lærer. Vincci-kvartetten ønsker å satse på musikken, og har dermed blitt tatt opp som aspirant-kvartett i Ung kvartettserie.

Ung kvartettserie sesong 22/23

  • KVARTETT AMICI

    Kvartett Amici ble startet under MusicFest Aberystwyth i Wales, sommeren 2019. Kvartetten består av Elise Norina Koop og Iben Sofie Nygaard på fiolin, Hjalmar Knut Henning Bjerner på bratsj og Torjus Hoel Bjorå på cello. De gikk i samme musikklasse på Majorstuen ungdomsskole og er nå alle elever ved Edvard Munch Videregående skole og på Barratt Dues Musikkinstitutt. Amici deltok på Barratt Dues samarbeid med Chetham’s School of Music i Manchester, vinteren 2019, der de fremførte verker av blant annet Kurtag og Lutoslawski. De har spilt på mesterklasser med Skampa Quartet, og får jevnlig undervisning av Bård Monsen, men har også fått undervisning av Simone Fontanelli, Tim Bolten og Nick Jones. Dette er andre året de er med i Ung Kvartettserie, og de ser frem til nye utfordringer og muligheten dette gir til å dyrke samspillet.

  • EKKO STRYKEKVARTETT

    Ekko String Quartet er en klassisk strykekvartett som ble etablert våren 2021, med base i Oslo. Allerede samme år fikk de støtte av Furestiftelsen til å gjennomføre to konsertturnéer i Norge. Kvartetten har fått undervisning fra blant annet Paul Watkins (Emerson String Quartet), og gjennom Voksenåsen sommerakademi har de også hatt mesterklasser med Tim Frederiksen og musikere fra Danish String Quartet og Vertavo. Kvartetten består av fire unge, men allerede godt etablerte musikere: Emilie Norum Gudim og Kelly Sohyoung Lee på fiolin, Inger Thommesen på bratsj og Mirjam Kammler på cello.

  • MODE STRYKEKVARTETT

    MODE Strykekvartett ble dannet høsten 2021 og har siden tatt timer med blant andre Bjørg Lewis og Lars Anders Tomter ved Norges Musikkhøgskole. For tiden har de Geir Inge Lotsberg som fast lærer. MODE hadde sin debut som ensemble sommeren 2022 under Fjord Classics-festivalen i Sandefjord, da de fremførte Sebastian Fagerlunds strykekvartett i seks deler. Samme sesong spilte de under Lofoten Internasjonale Pianofestival og Vertavofestivalen i Hokksund. MODE Strykekvartett har flere planer for det nye året, først på programmet står nasjonal finale i Ungdommens Musikkmesterskap i januar 2023. MODE består av Oda Holt Günther og Daniel Goldin på fiolin, Elisabeth Lund Tomter på bratsj og Marcus Michelin på cello.

  • MUNCH STRYKEKVARTETT

    Munch strykekvartett ble først døpt Kvartett Diamante da kvartettens medlemmer ble satt sammen i Barratt-Dues Unge talenter-program for å spille sammen i fast kammerensemble. Etter en humpete begynnelse med den velkjente pandemien er kvartetten fremdeles i startgropen. Likevel har de hatt flere oppdrag, inkludert konserter på Barratt-Due og Edvard Munch vgs, og deltatt på mesterklasser hos Oslo Quartet Series. Kvartettens medlemmer har fullført eller er elever ved Barratt-Due og Edvard Munch vgs’ talentlinje, og vil nå som de splittes fysisk på forskjellige skoler satse på kvartetten og vokse sammen. Munch strykekvartett består av Dmitrij Osadchuk, Amanda Marie Nielsen, Andreea-Maria Dumitrel og Teo Lien.

  • KVARTETT RESONANS

    Kvartett Resonans har spilt sammen siden høsten 2021, og hadde sin debutkonsert i november 2022 på Engegård Quartets festival Schubert på 1-2-3. Medlemmene i kvartetten har kjent hverandre i en årrekke, og spilt sammen i større formater som kammerorkester og symfoniorkester. Den gode kjemien derfra inspirerte til å sette sammen en kvartett; et svært utfordrende og utviklende format for strykere. Kvartetten består av Sunniva Monstad, Brage Sæbø, Nanna Sørli og Åshild Brunvoll.

  • KVARTETT SAPHIR

    Kvartett Saphir er en ung, men likevel ambisiøs kvartett, som siden 2019 har de vært med i Ung kvartettserie. Kvartetten er 1.prisvinnere tre år på rad i Ungdommens musikkmesterskap, de er svært aktive på konsertscener og festivaler og har også mange oppdrag for næringslivet. Gjennom detteprogrammet har de spilt konserter iblant annet Operaen, Gamle Logen og på Sentralen, og deltatt i en rekke mesterklasser med internasjonale kvartetter. I 2020 spilte kvartetten konserter i Manchester gjennom et kvartettsamarbeid ved Chetham School of Music. Av andre konserter Kvartett Saphir har spilt kan blant annet nevnes egen helaftens konsert ved Sentralens digitale konsertserie i 2020, sommerkonsert på Ramme gård under Aulaserien, de har urfremført Øyvind Matres arrangement på «Ja, vi elsker» - skrevet spesielt for Kvartett Saphir, spilt konserter for Nordstrand huskonserter, konserter i Narvik i samarbeid med Musikk i Nordland, med mer.

  • KVARTETT SOSTENUTO

    Kvartett Sostenuto er et nytt og spennende ensemble, bestående av fire unge musikere med sans for ny musikk og ekspressive utrykk. Alle er dyktige solister, men trives aller best i samspill. Og trass sin unge alder har kvartetten utviklet en moden klang og en nyansert musikalitet. Kvartett Sostenuto ble stiftet under koronaåret 2020, og har måttet søke nye måter å samarbeide på. Et foreløpig høydepunkt for kvartetten var deltagelsen på det digitale samarbeidsprosjektet mellom Barratt Due og Chetham’s School of Music der de spilte verk av blant annet Scelsi og Berio. Det siste året har vært utfordrende for en nystartet kvartett der alle medlemmene bor i ulike kommuner, men kvartetten jobber målrettet og motivert med musikken, og har valgt å kalle seg «Sostenuto», som betyr utholdende. Kvartett Sostenuto består av Bjørg Pas, Andreas Alexander Martinsen, Kristin Pas og Frida Rogn. Medlemmene er fra forskjellige steder på Østlandet, og ble kjent gjennom Barratt Dues talentprogram der de får undervisning av Kari Ravnan.

  • ST. CROIX STRYKEKVARTETT

    St. Croix strykekvartett er et allsidig ensemble med iver etter å formidle klassisk musikk til et mangfoldig publikum i utradisjonelle settinger. Strykekvartetten skaper levende musikk i saler og kirker, men også der folk minst venter det; på puben, brygga, i stua di, på senteret og i yogasalen. Kvartetten synes det er spennende å eksperimentere med uttrykk, og formidler alt fra gamle folkesagn i egne arrangementer til rytmisk tango og meditativ renessansemusikk. Høsten 2021 arrangerte kvartetten barneyoga i samarbeid med Fredrikstad kommune og biblioteket i Fredrikstad, og de brenner for å lage unike musikkopplevelser som er tilgjengelig for alle. Med støtte fra Kulturrådet dro St. Croix i 2021 på turne i Rogaland, Oslo og Viken i samspill med pianisten Kristina Socanski. St. Croix Strykekvartett består av Olav Løland, Ingrid Wisur, Anina Radotina og Inga Gorset.

  • STAR/HVAL STRYKEKVARTETT

    Star/Hval strykekvartett er en ung strykekvartett som ble dannet tidlig i 2022. Til tross for sin korte levetid har de allerede spilt sin første konsert, og mange flere blir det i løpet av året. De har mye nytt og spennende repertoar de for tiden øver inn, og har hatt mesterklasse med Marianne Thorsen og Anke Dill. Kvartettens medlemmer studerer alle på Norges musikkhøgskole, og de blir svært spennende å følge med på fremover. Star/Hval strykekvartett består av Mathias Liodden og Kamila Owsiany på fiolin, Mitra Rahman på bratsj, og Stian Wiig på cello.

  • ZORÁ STRING QUARTET

    Å finne en retning i livet er ingen enkel oppgave, men for de fire medlemmene i Zorá Quartet var det tidlig klart at strykekvartett er veien. I 2019 bragte deres «kammermusikkguru» Merry Peckham de fire musikerne sammen, og etter en kveld med dype samtaler om Haydn, Mendelssohn og andre livsviktige temaer er resten kvartetthistorie. Zorá har flyttet base fra New York til Oslo, og holder for tiden på med ECMAster-programmet her i Europa der de tar sine mastergrader i kammermusikk. Samtidig er de også Artists-in-Residence ved Queen Elisabeth Music Chapel i Belgia og del av Le Dimore del Quartetto i Italia der de sist sesong ble kåret til Ensemble of the Year. Alle solemerker tyder på at Zorá har en stor karriere foran seg, og musiseringen deres har blant annet blitt omtalt i smigrende ordelag som «melting sound and affecting impetuosity» av The New York Times. Zorá Quartet består av Dechopol «Top» Kowintaweewat (fiolin), Haruno Sato (fiolin), Julian Sawhill (bratsj) og Zizai Ning (cello), og til sammen representerer de landene USA, Thailand, Japan, Marokko og Kina.