Tilbake til alle arrangementer

Hovedserien: DORIC STRING QUARTET

  • Gamle Logen 2 Grev Wedels Plass Oslo, Oslo, 0151 Norway (kart)

SKJULTE MOTIVER

Når Kvartett Sostenuto åpner sesongens andre konsert med femte sats av Alban Bergs Lyrisk suite får du spisset ørene før Doric String Quartet inntar scenen med musikk av sin gode venn og kollega, den australske komponisten Brett Dean. For Dean er den ultimate lytte-opplevelsen å sette på musikk uten å vite hvem som spiller – fullstendig åpen og uforutinntatt. Under sendingen av kammermusikkonkurransen i Melbourne i 2007 gjorde Dean nettopp dette, og til hans store overraskelse var det han fikk høre den vakreste og mest innsiktsfulle tolkningen av hans eget verk han noensinne hadde hørt – og det av en (for ham) helt fremmed kvartett! Kvartetten som spilte var nettopp Doric, og siden den gang har komponisten og kvartetten utviklet et nært profesjonelt og personlig forhold. Verket Hidden Agendas er det første verket Dean har skrevet for nettopp Doric. Som tittelen hinter til maler den ikke et eksplisitt eller illustrerende bilde. Men med undertitler som Hubris (Hybris), Self-censorship og On-message og satser som beveger seg mellom ekstremer i energi, dynamikk og uttrykk, er musikken et slags skråblikk på fascinerende såvel som urovekkende aspekter ved dagens globale politiske klima og visse statslederes ekstreme personligheter.

Til noens fortvilelse og andres begeistring har vi det siste tiåret sett sterke ledere stå ved makten rundt om i verden. Hybris (overmot, hovmod, selvbedrag) er en gjenganger blant disse, men store ledere med hybris er intet nytt, og var et tema som også opptok Beethoven i stor grad. Hans storslagne symfoni nr. 3 var dedisert til komponistens store forbilde Napoléon, og var tiltenkt undertittelen Bonaparte. Som vi allerede vet kom Napoléon fra enkle kår, og slo seg opp egenhendig. Men slik Beethoven vurderte situasjonen tiltet heltemot over til hybris, og da Napoléon kronet seg til keiser skal Beethoven i raseri ha revet ut tittelsiden på symfoni nr. 3 og døpt den om til Eroica, med dedikasjonen «for å feire minnet om en stor mann».

Haydns opus 50 var på sin side dedisert til Fredrik Vilhelm II av Preussen. Fredrik Vilhelms regime var preget av voldstiltak mot opplysningsideene, og Preussen ble svekket både internt og eksternt i hans tid som hersker. Han var imidlertid opptatt av det estetiske, så om ikke annet får vi i alle fall glede oss over de «Preussiske» kvartettene som utgjør Haydns opus 50 – på denne konserten nummer 2.

Pablo Hernán Benedí, fiolin (vikar, spiller til vanlig i Chiaroscuro Quartet)
Ying Xue, fiolin
Hélène Clément, bratsj
John Myerscough, cello

Program:
Joseph Haydn: Strykekvartett i C-dur, op. 50, nr. 2
Brett Dean: Hidden Agendas
Ludwig van Beethoven: Strykekvartett i e-moll, op. 59, nr. 2

Abonnenter av Oslo Quartet Series har fri tilgang til konserten.

Forrige
Forrige
14. oktober

OQS sessions: ST. CROIX

Neste
Neste
28. november

Hovedserien: OSLO STRYKEKVARTETT