Back to All Events

OSLO STRYKEKVARTETT: OM Å VANDRE

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo, Oslo Norway (map)
Foto: Andrej Grilc

Foto: Andrej Grilc

Vi musikere er vandrere. Vi reiser fra et verdenshjørne til et annet som en naturlig del av hverdagen, og det skjer mye med oss på disse reisene. Forhåpentligvis gir vi først og fremst
noe til andre. Men det er også livsviktig for oss å komme ut, å møte nye steder, saler, mennesker, hente inspirasjon og påfyll. (Blant beretningene om reisene er den om Johann Sebastian Bach, som reiste på turné i månedsvis for så å komme hjem og erfare at hans kone var død og begravet. Sorgprosessen er nedskrevet i form av 6 sonater og partitaer for solo fiolin. Eller den unge Mozart, som reiste med sin hest og vogn gjennom Europa og skrev tallrike brev hjem til dem han elsket og savnet - en enestående kilde til forståelse av mennesket Mozart.)

«Da jeg forlot Russland, forlot jeg ønsket om å komponere. Ved å miste landet, mistet jeg også meg selv,» sa Sergej Rachmaninov i 1934. I 1917 flyktet han med sin familie; den lange reisen innbefattet et lengre opphold i Norge, før han i 1918 seilte fra Kristiania til New York. For Erich Wolfgang Korngold var bakteppet både politisk og musikalsk, da han reiste til USA for å skrive filmmusikk i 1934. Han anses i dag som opphavsmannen til den amerikanske filmmusikken slik vi kjenner den. Benjamin Brittens opphold i USA var begrenset, men viktig - fra 1939 til 1942. Mens han var der, komponerte han kvartetten vi skal spille for dere.

Jazzbasillen kom reisende til Europa i forbindelse med første verdenskrig, og har vært formende for en høyst levende (og reisende!) musiker og komponist som vi har med oss: Christian Wallumrød. Vi urfremfører denne kvelden Kvartettseriens bestillingsverk fra en av vår tids mest spennende stemmer.

Hva gjør det med oss som mennesker når vi beveger oss over landegrenser, når vi tas ut av vårt hjemlige miljø - skjer det noe med oss som ikke kunne skjedd hjemme? Hvilke refleksjoner kan reisen og oppdagelsen avstedkomme, og hva skjer med følelsen av tilhørighet og følelsen av tilpasning, plastisitet, vårt bidrag? Og hvordan ser dette hjemlige ut når vi får det på avstand? Store spørsmål - Thomas Hylland Eriksen innleder. Husk pass og billett!

PROGRAM:

ERICH W. KORNGOLD STRYKEKVARTETT NR. 2 i ESS-DUR, OP.26
SERGEJ RACHMANINOV STRYKEKVARTETT NR 1: ROMANSE
CHRISTIAN WALLUMRØD NYTT VERK, URFREMFØRING
BENJAMIN BRITTEN STRYKEKVARTETT NR.1 i D-DUR, OP.25

- - -

SONORO KVARETT FRA UNG KVARTETTSERIE SPILLER BENJAMIN BRITTEN DIVERTIMENTI FOR STRYKEKVARTETT, 1. SATS “MARCH”, 2, SATS “WALTZ”

Thomas Hylland Eriksen innleder konserten.

 

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen


Later Event: April 24
LANSERINGSKONSERT!