Back to All Events

VERTAVO ABSOLUTT HAYDN, VERTAVOS 35 ÅRSFEST


  • Sentralen 3 Øvre Slottsgate Oslo, Oslo, 0157 Norway (map)
Foto: Rune Kongsro

Foto: Rune Kongsro

I oktober fyller Vertavo 35 år! Det er en prestasjon langt utenfor kvartettverdenen. I begynnelsen, da forbildene for kvinnelige kammermusikere var ikke-eksisterende, opplevde de en forventning om at de som strykekvartett aldri ville vare, i tillegg til kommentarer om at det kom til å bli for mye for dem, og at det en dag likevel skulle bli umulig å kombinere seriøs satsing på strykekvartett med et familieliv. I dag har de blitt kalt Dronningene av kammermusikk og det er et tilnavn de setter veldig høyt. Å satse på strykekvartett så tidlig og over så mange år er sjelden kost, ikke fordi det mangler spennende musikere som kunne bli til kvartetter i verdensklasse, men fordi veldig få overlever lenge nok til å oppnå noe som helst. Kvartettmusikere er en egen rase: de kan være både nådeløse og viljeløse, egoistiske og selvutslettende, alt gjerne i en løpet av et øyeblikk.

Alle dere som selv har forsøkt å spille strykekvartett vet at 35 år er en bragd. Så det skal jubileres deretter: Joseph Haydn, også kalt Strykekvartettens Far har skrevet bortimot sytti kvartetter i løpet av mer enn førti år, og alle skal fremføres i løpet av ett eneste døgn. På Sentralen i Øvre Slottsgate. Dette har aldri skjedd i Oslo, og vil sannsynligvis ikke skje igjen.

Her kan man lytte til strykekvartett ustanselig gjennom dagen, kvelden, natten, morgenen og neste dag. I en stol med en kopp kaffe, på en barkrakk med et glass vin, i en hengekøye i den dypeste søvn og videre inn i neste dags morgenkaffe. Eller rett og slett komme og gå.

Med seg på festen har Vertavo invitert en tidligere gjest i Oslo kvartettserie; Gringolts-kvartetten, kremen av norske kvartetter: Oslo Strykekvartett, Engegårdkvartetten, Atem strykekvartett, unge nye spennende grupper fra Julliard School of Music og Musikkhøyskolen i Wien, og talløse grupper fra Ung kvartettserie. I tillegg til de tidligere nevnte egenskaper hos kvartettmusikere, hører også raushet med, og sosiale antenner, og utpreget sans for humor. Derfor blir det alltid gøy når mange kvartetter møtes. Ikke gå glipp av dette!

PROGRAM

JOSEPH HAYDN SAMTLIGE STRYKEKVARTETTER

Mer om programmet kan leses her.

KVARTETTSERIENS ABONNENTER FÅR FRI TILGANG TIL ALLE KONSERTENE. ABSOLUTT HAYDN ER VERTAVOS EGET ARRANGEMENT, SOM HAR VÆRT SÅ GENERØSE AT DE DELER MED ABONNENTENE I KVARTETTSERIEN.

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Sentralen


Earlier Event: September 24
ST LAWRENCE STRING QUARTET -- SESONGÅPNING
Later Event: November 26
ŠKAMPA QUARTET: FLØYELSREVOLUSJONEN