Back to All Events

ST LAWRENCE STRING QUARTET -- SESONGÅPNING

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo, Oslo Norway (map)
Foto: Marco Borggreve

Foto: Marco Borggreve

Vi er uhyre stolte over å ha fått St Lawrence String Quartet til Oslo! SLSQ har siden 1998 vært Quartet in Residence ved Stanford University i California. Her har de en viktig rolle i utformingen av kulturlivet på universitetet og samarbeider gjerne på tvers av de ulike fakultetene, og setter slik sitt tydelige preg på det intellektuelle livet ved et av USAs viktigste universiteter. Foruten kritikerroste innspillinger av Schumann og Tsjajkovskij, har SLSQ vært protagonister for noen av samtidens viktige komponister. Samarbeidene har resultert i noen av de mest sentrale nye verkene for strykekvartett. Ett av dem får vi høre i Oslo denne kvelden; den argentinsk-jødiske komponisten Osvaldo Golijov skriver dette om sitt verk:

 

«Qohelet is inspired by some of the teachings and poetic images in Ecclesiastes. I thought that this short book of experience would balance in some way the youthful innocence of Yiddishbbuk, through which I first met my friends of the St. Lawrence String Quartet 20 years ago. The first movement of the work is a meditation on motion and melancholy. The second movement flows like two slow river currents, perhaps memory and present.»

 

SLSQ har sitt opphav i Toronto, og det blir spennende å høre om den fransk-canadiske forbindelsen har fått innvirkning på deres tolkninger av to franske mestere! Camille Saint-Saëns´ første kvartett kom til verden først i 1899, da komponisten var 64 år gammel. Som mange av sine kolleger hadde han stor ærefrykt for denne edle formen. Det er aller første gang Saint-Saëns figurerer i våre programmer, og vi kan glede oss til fullblods romantikk fylt av drama, patos og sjarme.

 

Kvartettmusikere er virkelig bortskjemte med mange høydepunkter i repertoaret. En av de virkelig store juvelene er Claude Debussys kvartett i g-moll. Debussy frigjør kvartetten fra tonale og formmessige tradisjoner, og bruker de fire instrumentene til å skape nye klanger - på den ene side heftig rytmisk og djervt, på den annen side dypt sensuelt og med harmonier preget av Debussys fascinasjon for det orientalske og russiske. Mange mener at Debussy må ha hatt Griegs kvartett i g-moll i tankene da han skrev. Det får bli opp til publikum selv å bedømme!

 

Vi er svært glade for at Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen har sagt seg villig til å åpne denne fabelaktige sesongen for oss.

Program

CLAUDE DEBUSSY STRYKEKVARTETT OP.10, NR.1 i G-MOLL
OSVALDO GOLIJOV QOHELET
CAMILLE SAINT-SAËNS STRYKEKVARTETT OP.112, NR.1 i E-MOLL

- - -

FARK FRA UNG KVARTETTSERIE FREMFØRER PHILIP GLASS STRYKEKVARTETT NR.3 “MISHIMA", 3. SATS “1934-GRANDMOTHER AND KIMITAKE”, 6. SATS “MISHIMA/CLOSING”

 

Billetter:

Klikk her for billetter  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen