Back to All Events

VERTAVO MED HEGE HØISÆTER – ”POETENES NATT

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo Norway (map)

Foto: Rune Kongsro

Vår redsel for døden og mørkets mystikk har fått kunstnere til å lage sine største mesterverk i gjennom alle tider. Døden som en trøst, eller en venn, eller en farlig sjarmør, en uimotståelig kraft.

Ung kvartettserie setter stemningen med sangen ’Der Tod und das Mädchen’ (Claudius/Schubert). Så går solen ned med Ottorino Respighis ’Il Tramonto’ basert på Percy Shelleys dikt ’The Sunset’. Det beskriver et ungt kjærlighetspar som om kvelden bestemmer seg for å oppleve neste soloppgang sammen, men om morgenen finner hun ham død i armene sine. Vemodet i diktet er hvordan kvinnen fortsetter å leve, år etter år, mens hun lengter etter å finne fred i sin egen død. Det er klart at en italiener er som skapt for å tonesette noe slikt! Hege Høisæters stemmeprakt og fortellerkunst kler musikken og tekst på en vidunderlig måte.

Og natten rommer en av de virkelige juvelene i vårt repertoars skattkiste: Henry Dutillieux’ ’Ainsi la Nuit’, som vi spøkefullt har oversatt til ’Det var den natta’. Ja, hvorfor kan livet føles så uoverkommelig kl. 03 om natten? Drømmer, minner, bekymringer som tar nattesøvnen fra deg, blir her satt sammen til et arkitektonisk mesterverk. Bli med til en forførende verden av unike stemninger som ytterst sjelden er å høre i Norge.

Er det mulig å ikke elske Franz Schubert? Vertavos første spede tone i 1984 var nettopp i Schuberts store strykekvartett ’Døden og Piken’, og det var kjærlighet ved første strøk.

Alf Prøysens ’Eventyr’ er det norske svaret på ’Piken og Døden’ og ’Alvekongen’, det anbefales å leses!

NB: Grunnet sykdom har Adrian Angelico vært nødt til å kansellere sin opptreden med Vertavo kvartett. Vi kan derimot med stor glede kunngjøre at Hege Høisæter tar over som hovedsolist med Vertavo. Hege Høisæter har vært tilknyttet solistensemblet i Den Norske Opera & Ballett siden 2004, og har vist seg som en eminent tolker av krevende roller innenfor et bredt spekter av stilarter, fra barokk via kjernerepertoar til urfremføringer.

Mezzosopranen HEGE HØISÆTER er født og oppvokst i Bergen og har sin operautdannelse fra England og Statens Operahøgskole.

Hege Høisæter pic Foto Péter Madai.jpg

I 2016 urfremførte hun «Ein stille vind» og «Engel og stjerne» (J.Fosse/K.M.Karlsen)  - begge komponert for henne. En cd med disse sangene ble spilt inn i løpet av høsten 2017 i samarbeid med LAWO Classics. Denne høsten Hege har sunget Grevinnen i Tsjajkovskijs opera «Spar dame» på DNO&B og Erda i Wagners «Rhenguldet» på Göteborgsoperan. Våren 2019 venter en rolle i “Upon this Handful of Earth”, en kirkeopera av Gisle Kverndokk i forbindelse med Oslo Kirkemusikkfestival.

Program: 

Ottorino Respighi ’Il tramonto’

Henri Dutillieux ‘Ainsi la nuit’

Franz Schubert ‘Erlkönig’ d.328

Franz Schubert ‘Døden og piken’ d.810

--

Hans Kvartett fra Ung kvartettserie og Simon Thorbjørnsen, baryton, åpner konserten med Franz Schubert - 'Der Tod und das Mädchen’ d.531, arr. for baryton og strykekvartett        

Billetter:

Kjøp billetter her  eller kan kjøpes i billettluka på Gamle Logen