Back to All Events

EMERSON QUARTET - Amerikanske mestere

  • Gamle Logen 2 Grev Wedels Plass Oslo, Oslo, 0151 Norway (map)

[[PROGRAM: 
Samuel Barber - Strykekvartett i h-moll, op. 11
Ludvig van Beethoven - Strykekvartett nr. 16 i F-dur, op. 135
Alban Berg - Lyrisk Suite

Anton Dvořák - 3. sats fra strykekvartett i G-dur, op. 106, fremføres av Ratatosk Strykekvartett fra vårt Talentutviklingsprogram.

Sesongen får en pangstart den 1. september når selveste Emerson Quartet kommer på besøk. Den amerikanske kvartetten har gjennom sine 30 år som etablert ensemble oppnådd en særdeles høy status innenfor kammermusikkfeltet. Vårt styremedlem med amerikansk opprinnelse, Kari Ravnan, omtaler denne kvartetten ikke mindre beskjedent enn som «Amerikas konger på haugen”. Med hele ni Grammy-priser er dette kanskje ikke en overdrivelse. Det kan i hvert fall kalles selvsikkert når de spiller inn Mendelssohns Oktett for strykere med seg selv! 

Emerson Quartet åpner sesongen med Barbers Strykekvartett i h-moll, kvartetten der Barbers berømte ‘Adagio for strykere’ springer ut fra. Beethovens aller siste strykekvartett var skrevet bare få måneder før hans død i mars 1827. Det kan sies at denne kvartetten er den mest kompakte, gjennomsiktige og humoristiske av hans senere kvartetter. Kveldens program avslutter med Bergs ‘Lyriske Suite’, en kjærlighetserklæring fra en høymoralsk mann til en annen manns kone. Verket er et mektig romantisk drama skrevet i det akademiske tonespråket, tolvtone teknikken. Alban Berg, en gift mann, var fanatisk forelsket i hans venns kone, Hanne Fuchs-Robettin. Utallige brev fra Berg til Fuchs ble funnet etter komponistens død, sammen med et partitur der bokstavene AB-HF er avslørt som de grunnleggende tonene i den Lyriske Suiten. /// 

PROGRAM: 
Samuel Barber - String Quartet in b-minor, op. 11
Ludvig van Beethoven - String Quartet no. 16 in F-major, op. 135
Alban Berg - Lyric Suite

Anton Dvořák - 3rd movement from string quartet in G major, op. 106, is performed by Ratatosk String Quartet from the Talent Development Program. ]]