Back to All Events

PAVEL HAAS QUARTET - ”PRAGUE SPRING”

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo, Norway (map)
Photo: Marco Borrgreve

Photo: Marco Borrgreve

Program: 

Joseph Haydn - Strykekvartett Op. 76 nr. 5 i D-dur

Antonín Leopold Dvořák - Strykekvartett Nr. 10, Op. 51 i Ess-dur ”Den Slaviske”  

Pavel Haas - Strykekvartett nr. 2 Op. 7 ”From the Monkey Mountains”

 

Vorspiel: Nora Taksdal med Rondokvartetten

Nachspiel: Annes Dukketeater

 

“The world’s most exciting string quartet? Well, they suit the tagline better than most. Their tone is large, quasi-orchestral. They take risks. Above all, they play with passion.”

Dette har ”The Times” skrevet om Pavel Haas Quartet.

Kvartetten tar sitt navn fra den tsjekkiske komponisten Pavel Haas, som ble fengslet i Theresienstadt i 1941 og døde i Auschwitz tre år senere. Siden Pavel Haas Quartet vant Paolo Borciani konkurranse i Italia våren 2005, har kvartetten etablert seg som en av de store kammerensembler i dag. I 2007 var de med på ECHOs Rising Stars, og mellom 2007-2009 var de en av  BBCs New Generation Artists. Med base i Praha, har kvartetten studert med Milan Skampa, den legendariske bratsjisten i Smetana Quartet. Skampa er fortsatt viktig som kunstnerisk mentor. I oktober 2011 ble kvartettens innspilling av Dvořáks kvartetter utvalgt som ”Record of the Year” av Gramophone.

Denne konserten åpner med historien om hvordan Tsjekkia ble til under frihetsbevegelsen ”Prague Spring” i Nora Taksdals Vorspiel. Kvartettens program har en klar tsjekkiskt preg, med Dvořáks kvartett ”Den slaviske”, og komponisten Pavel Haas sin 2. strykekvartett, sammen med Haydn op. 76 nr. 2. Tsjekkia er dukketeatrets land. Dette inspirerte til kveldens Nachspiel.