Back to All Events

ENGEGÅRDKVARTETTEN - ”STJERNEHIMMELEN”

  • Gamle Logen Grev Wedels Plass Oslo, Norway (map)

Program: 

Ludvig van Beethoven - Strykekvartett nr. 8 i e moll, Op. 59 nr. 2

George Crumb - Black Angels, ”Thirteen Pictures from the Dark Land”

 

Vorspiel: Tor Espen Aspaas med Namelesskvartetten

Nachspiel: DRAUP - Vinglass Virtuosi

 

Når Beethoven skrev hans kvartetter opus 59 var han på vei ut av en mørk periode, der hans døvhet drev han til svært depressive tanker. Første satsen er urolig, men en følelse av fullkommen ro overtar i den andre satsen, som Beethoven (ifølge Carl Czerny), skrev da han betraktet stjernehimmelen og tenkte på musikk av kulene. Scherzoen vekker enten latter eller avsky, da Beethoven behandler et enkelt russiske tema på en svært uvanlig måte. Temaen fikk han fra Count Razumovsky, til hvem opus 59 er dedikert. Fjerde sats er en galopperende Presto. Når en fiolinist sa til Beethoven ”Dette kaller du ikke før musikk, vel?”, svarte Beethoven ”Ikke for deg, men for en senere generasjon.”

Black Angels var skrevet for elektronisk strykekvartett i 1970. Det ble komponert i løpet av et år, og er datert "Friday the Thirteenth, March 1970 (i tempore belli)". Crumb er svært interessert i numerologi og betydningen av numrene 13 og 7. Den første delen, Departure, etablerer den mørke stemningen i Black Angels og innfører dødens tema. I den andre delen, Absence, er den falne engelens temaer hørt. Til slutt i del tre, Return, råder Gud over det onde.